Баба Марта бързала, мартенички вързала…през 2019 год.

За поредна година Българско училище ,, Звънче” беше средище на инициативи, свързани с мартенските празници. Като потомци на един духовно извисен и с дълбоки корени народ, ние в нашето училище живо пазим и пренасяме по света българските традиции и изконно вярваме в заветите на Великите българи.

В навечерието на единствената по рода си българска традиция, свързана с 1-ви март бе организирана работилничка за изработване на мартеници. Всички ученици и много родители трескаво и с творчески дух се включиха в инициативата, като също бе организиран и конкурс за най-красива ръчно изработена мартеница.  Наистина имаше  изобретателни решения, които събраха най- много точки при гласуването от родители, ученици и учители.

 

 

 

 

 

С грамоти бяха удостоени за:

 | - во място- Елизабет Кръстева от трети клас

||- ро място- Айлин и Раджеп Пехливанови

|||- то място- Елисавета Георгиева  от втори клас

Всички изработени мартеници бяха изложени на Благотворителен базар, където се събра обща сума от £223.75 в Сърбитън и Сатън. Средствата отиват за благотворителната ни каузата ,, Ние правим добро” и се даряват на две близначета в България с диагноза детска церебрална парализа.

По повод 3 март- Националния празник на България и на самия ден беше организирана изложба ,, Велики българи от славно време”, на която бяха изложени материали за Будители и Борци за свобода под формата на албуми, постери, брошури и книжки, подготвени от ученици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проведоха се открити уроци с присъствието на родители и гости. Всяка учебна стая бе изпълнена с чувство на гордост от славната ни история, от това, че сме българи и пръскаме лъчите от светлината на българското слово, макар и далеч от Родината, където с преклонение се славеха имената на Левски, Ботев, Вазов и многобройна плеяда от герои дали живота си за свободна България.

В някои групи темата за героизма на българската майка юнашка,  премина в поздрав, свързан с празника на жената- майка. В предучилищната група, | - ви и || клас усилено се говореше за Баба Марта, която наистина ни изненада и върза мартенички на всички деца. Най- малките преливаха от вълнение при срещата с нея и не искаха тя да си тръгне.

 

 

 

 

 

 

 

Със завършване на празничния ден, училището изпрати и гости, и родители, и деца с вечна искрица на патриотизъм и остана с широко отворени врати за продължението на мисията ни- Словото, Знанието и Родолюбието.

 

Comments are closed.