Българската следа в творчеството на Кристофър Бъкстон

КРИСТОФЪР БЪКСТОН е английски писател и преводач, чието творчество е дълбоко свързано с българската история и култура. Той е автор на исторически романи с българска тематика, сред които „Далече от Дунава",„Радослава и викингският принц",„Завръщане", на сатиричния роман „Прудънс и червеният барон", на детската книга „Седемте палавници и властната принцеса", съставител е на антология на българската поезия.

Романите му осветяват малко познати или изобщо прескачани моменти от българската история. Бъкстон популяризира българската литература и история по света, за което има награда на Министерство на културата.

Последният му роман „Бележникът на дявола” (ИК „Знаци”, 2019) хвърля светлина върху събития в българската история, за които днес почти не се говори. Описаният от автора свят на българския преход към комунизъм, Георги Димитров, както и замесването им в убийство, станало в горите на Уилтшър, в близост до частно английско училище, биха заинтересували не само българския читател. За написване на романа авторът ползва източници и архиви и извън страната.

Интересни факти за писателя:

От 40 години е женен за българка, а от 2019 г. е български гражданин.

В сайта на издателство Хеликон може да намерите и закупите всички книги на Бъкстон.

https://m.helikon.bg/search/?q=%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%84%D1%8A%D1%80+%D0%91%D1%8A%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BD

https://m.helikon.bg/search/?q=Christopher+Buxton

По случай 24 май, Кристофър Бъкстон отправя поздрав към ученици, родители и екип на БУ „Звънче“. Цялото интарвю може да изгледате тук:

https://www.youtube.com/watch?v=fmW31-yPSyo&feature=youtu.be

 

Comments are closed.