Интервю с обичаната народна изпълнителка и поетеса Цветелина

Цветелина е популярен и обичан български фолк изпълнител. Родена е в гр.Петрич, израства в гр.Варна, по настоящем живее в гр.Пловдив.

Завършва специалност "Поп и джас пеене" и "Консултативна психология" към ПУ"П.Хилендарски". Автор е на поетичните книги "Тя" и " Сферата на любовта"

Кога за първи път усети твореца у себе си?

- Родена съм в творческо семейство и музиката е част от живота ми от самото начало. Била съм на 40 дни, когато майка ми и баща ми, които са народни музиканти, са ме взели на техен концерт и съм била в количката зад кулисите. Майка ми е споделяла, че съм си пеела още преди да проговоря. Като дете играех 8 години в детски танцов ансамбъл „Китка цвете“ гр. Варна. Там бях солистка и като певица. В празниците на училището също вземах активно участие. Пеех и рецитирах стихове. Моя учителка наскоро ми сподели, че съм правела много прочувствени анализи на литературни произведения. Аз не помня това, но до ден днешен си анализирам с творчески поглед самия живот и ситуациите , които излизат на пътя ми.

Как гледаш на себе си-като музикант или като писател?

- На себе си гледам преди всичко като човек. Каквото и да правя в живота си, дали пея, пиша, говоря с приятели, споделям време със семейството си или нещо друго, да го правя с човешко отношение към хората. Мисля, че това е в основата на всеки успех! Музиката и писането са взаимосвързани. Преливат се едно в друго и си дават живот, който после да излея пред публиката.

Какво те вдъхновява и мотивира да пишеш?

- Самият живот. Въпросите, които си задавам. Никога не спирам да питам. Когато дойде радост, искам да я опиша. Когато дойде болка, искам да я изведа на светло. Да разбера, защо е дошла ,на какво ме учи. Стиховете много ми помагат за това. В тях откривам светлата страна на живота.

Любим автор?

- Вапцаров. Той ми е дал голяма част от светогледа, който имам сега. Това е моят първи духовен учител. Удивително е как може и след като вече не си на този свят да отпечатваш в сърцата на хора, които не познаваш лично, вяра, устрем, кураж и любов към живота, чрез творчеството, което си оставил.

Любима книга?

-Новият завет. В него е инструкцията на живота. Често го препрочитам и намирам нови и нови истини и отговори. Обичам да чета автобиографии. Психология, философия, стихове. Произведения, които те вдъхновяват и мотивират да вървиш напред и нагоре. Книгите са истинско вълшебство!

Любим филм?

- Нямам любим филм. От тези, които гледах напоследък, много ми хареса „Цар лъв“. Също така „Легенда за пианиста“.

Твоето мото?

- Прави на другите това, което искаш да правят и на теб.

Обичай, раздавай, бъди човек и живота ще те награди богато.

Довери му се, той знае правилния път.

Какво е посланието,което изпращаш чрез стиховете си?

- Любов един към друг. Вяра и оптимизъм. Изграждане на свят с щастливи хора. Книгите ми разкриват потребностите на сърцето. Те са врата към вътрешния свят на човека, където има неоткрити съкровища. Ако ги намерим вътре в нас, ще имаме щастлив и изобилен живот вън от нас. Чрез тях пътешествам в пространствата на всички светли и възвишени чувства и мисли, които ме вдъхновяват да живея живота си с вдъхновение и радост, независимо от премеждията по пътя или дори заради тях. Те са реално вълшебство.Стремеж към съвършенство на душата ми. Вярвам, че ще отключат сърцето на всеки , който усети, че иска да ги прочете. Отключеното сърце може да живее и създаде свят изпълнен с любов и много красота. Да сбъдва мечтите си с лекота.

Цветелина в един стих...?

-Хм! Интересно предизвикателство!

Любов. Усещане за радост.

Желание за близост със света.

Мечта за свят с любящи хора

Хармония и светлина.

Какво е за теб народната музика?

- Тя е много специална. В нея има толкова жизнерадост! Твърдост,която ти дава увереност и повдига духа ти. В нашето хоро е символа на обединението. Държейки се заедно, ръка за ръка, можем да постигнем много. Това дава изключителен заряд и сила

Любима народна песен?

- Много са! Аз бих искала да ви поздравя с най-новата си фолклорна пресен, която е по моя музика и текст „ Слънчова сестра“. Нека ви донесе много радост! Да изгрее слънцето във вас самите, защото вие, нашите деца, сте нашите слънца.

Какви са бъдещите ти проекти?

- Работя върху нови фолклорни песни ,с които скоро да ви зарадвам.

Твоето послание към учениците на БУ" Звънче", Лондон?

- Бъдете здрави, будни и любопитни! Учете българския език, защото той е безценно съкровище за вас, което вярвам, ще ви бъде нужно. Мечтайте смело и знайте, че всичко хубаво, което намислите може да го изпълните, защото е дошло като идея именно при вас. Не се отказвайте от трудностите по пътя. Те идват, за да ви изпитат и да видят, дали наистина сте готови да сбъдвате мечтите си. Дръжте силна връзка с корените си. С вашите родители и прародители, защото там е скрита родовата сила, която ви подкрепя и закриля. Идвайте си често в България, за да се зареждате от своята родина. Покажете на света на какво е способен българинът. Чувствайте се достойни със своя произход! Бог да ви благослови и св. Богородичка да бди над вас!

Благодаря ви за смислените въпроси!

Нейните книги може да поръчате на следния линк--> https://forms.gle/6UBaNsbd7tgW8NV9A

Comments are closed.