МОЯТА ВЕЛИКДЕНСКА ВАКАНЦИЯ (ПОД КАРАНТИНА)

Началото на новото десетилетие се оказа голямо предизвика за цялото човечество. Тази година нашите малки герои- учениците от 5-ти и 6-ти клас на БУ „Звънче“- Сърбитън, имаха възможността да прекарат една малко по-различна пролетна ваканция. Те отварят вратите на своите домове за нас и ни допускат до традициите и обичаите на своите семейства на Великден. По детски чисти, децата разказват как са изкарали великденските празници по време на карантина!

Нека заедно да се насладим на техните съчинения!

Моята великденска ваканция

Тази година имахме един малко по -различен Великден от прекараните до сега. По традиция на този светъл християнски празник семействата се събират, приготвят се традиционните ястия, шарят се великденски яйца, месят се козунаци и редица още ритуали, характерни за празника.

Аз и моето семейство честваме този празник всяка година. До само преди една година живеехме още в България, и то в китното селце Орешак. Именно селцето, в което се намира така извесният на всички Троянски манастир. И както традицията повелява, на този празник посещавахме манастира и палихме свещи за здраве. А вкъщи беше страхотно. Празникът се усешаще по уханието, което се носеше от кухнята. Баба ми всяка година на Великден приготвяше своето вкусно агнешко и много други вкусотии около него. А майка ми пък е майсторка на козунаците. По неписана семейна традиция, всяка година наши гости бяха леля ми и чичо ми, както и братовчедите ми. Събрани всички- аз, семейството ми, баба ми и дядо ми- пълнихме цялата къща.

Но тази година Великден премина по малко по - различен начин. Преди няколко месеца се преместихме да живеем в Англия. Тук посрещнахме празника, въпреки че имахме други планове. Както по - горе писах, така прекарвах великденската си ваканция, но в България. Имахме намерения и тази година да спазим семейната си традиция, но паради непредвидени обстоятелства, нещата доста се промениха. Изненадващо от Китай се появи някакъв вирус ,който промени съществено обстоятелства в живота на всички. За да избегнат разпространението му, затвориха магазини и училища, спряха производствата и отмениха полети. Именно това ни сполетя и нас.

Анулираха полета, с който бяхме планирали да се приберем, за да прекараме незабравимо великденската ваканция. Но въпреки че си останахме в Англия, това не попречи да посрещнем празника почти като в България. Боядисвахме яйца, майка ми приготви така вкусните козунаци и агнешко месо. С моите братя се чукахме с яйца и както всяка година, така и тази, моето яйце не беше борджук.

Липсват ми останалите членове на семейството, но се надявам, че всичко ще се оправи, че всички ще се измъкнем от тази ситуация невредими. Надявам се да сме здрави и следващата година да ви разкажа за великденската си ваканция от България.

Александра Игнатовска, 6-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Моята ваканция

Заради карантината COVID-19 се наложи да си стоим вкъщи. Затова и нямах разнообразни дни. Спах много повече от нормалното, играх на играта и почти не излизах навън.

Аз помагах на родителите си и им сготвих вечеря. В същото време научих две песни да свиря на пиано и чаках с нетърпение да дойде Великден. В деня на Великден майка ми сготви агнешко и се борихме с боядисаните яйца.

Беше спокойна и мързелива ваканция.

Алекс Митрев, 6-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Моята Великденска ваканция

Великден е най-големият християнски празник. Приготовленията за празника ми доставиха голямо удоволствие. На Велики четвъртък с мама боядисахме яйцата. Първото по традиция го направихме червено, а останалите разноцветни. Поставихме ги в специален поднос, в който поставихме свежа тревица, цветчета и малки (изкуствени) пиленца. След това изпекохме замесените от мама курабии. В неделната сутрин всички се поздравихме с "Христос Воскресе" и се чукнахме с красивите яйца. Беше вълнуващо преживяване за мен!

Никола Колев, 5-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Моят Великден

Моят великден тази година мина малко по-различно заради карантината, но беше интересен.

Ето и какво аз и моето семейство правихме на празника. В събота аз и моите братовчеди помогнахме на мама да боядиса яйцата, като ги оцветихме с различни цветове и ги декорирахме с рисунки. Също помогнах на мама да направи два козунака.

На Великден (неделя) всички вкъщи празнувахме като се борихме с яйца както е по традиция, имахме вскусен обяд и си прекарахме чудесно.

Симона Димитрова, 5-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Моята великденска ваканция

Тази година аз празнувах Великден с моето семейство у дома. Беше много спокойно.

Моите празници бяха прекрасни. Ние ядохме агнешко и се кръшкахме. И да не забравяме боядисването на яйцата. Моята любима традиция е боядисването на яйцата.
Преди празника се чувствах доволен за игрите, които играхме.

Ние празнуваме Великден заради възкръсването на Исус Христос. Исус Христос си даде живота, за да можем ние, хората, да живеем в рая след смъртта.

Георги Денишев, 5-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Моята великденска ваканция

В събота се събудих с голямо нетърпение. Това беше ден преди Великден, в който боядисваме яйцата.

След закуска боядисах яйцата като избрах най-големите от тях- 25 на брой. След като се свариха, започнахме да ги боядисваме в най-различни цветове: червено, синьо, лилаво и жълто. Най-красиви станаха шарените, които ги направих след като ги потопих в различните бои. Когато свърших, обядвах и гледах интересен филм. Когато стана 10 часа (12 часа българско време), се чукнахме с червени яйца, а после ги изядохме с козунак.

На следващия ден се събудих рано и се чукнахме с яйца и ги изядохме. За обяд си направихме барбекю: ребра, наденички и много други неща и беше много вкусно.

Прекарах си много хубаво!

Киара Габровска Лестер, 6-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Великденските празници

През великденските празници боядисвахме яйца цял следобед и направихме много цветни яйца с много различни шарки. Също така празнувахме рождения ден на една приятелка и двете се научихме как да караме скейтборд.

На Великден седяхме до 3 часа и беше много забавно, защото имахме балони с хелий.

Освен това нищо друго не правихме заради карантината.

Кристина Христозова, 6-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Празникът Великден

Пазникът Великден е на почит в нашето семейство! Посрещаме го с голям ентусиазъм и нови надежди за по-добро. Приготовленията за празника ни доставят голямо удоволствие и стоплят дома ни с повече усмивки от боядисването на яйцата, по подреждането на празничната трапеза. Винаги на Велики четвъртък боядисваме яйцата. По традиция първото е винаги червено. С него се мажат бузите и челцата на дечицата за здраве и благополучие. Яйцата правим винаги разноцветни и шарени, експериментираме с нови идеи и техники- доставя ни удоволствие. Рисуваме с восък, използваме желатин преди боядисването, правим различни поставки за яйцата с брокатени частици, яйцата и те засияват, лепим върху тях различни детайли. След като приключим с боядисването на яйцата, се захващаме с правенето на домашните курабийки. Задължително правим и баница с готови кори и заливка от яйца и мляко. В събота през деня по традиция правим и агнешко. По български обичай вечер се ходи на църква. В 12 часа в полунощ пали свещичка и си пожелаваме предимно здраве и късмет.

Ето, че неделя сутрин е дошла! Христос Воскресе! Заемаме се с подреждането на масата и чакаме гостите. Когато се съберем всички, се поздравяваме с празника, чукаме се с красивите яйца. И така с гостите часовете минават неусетно.

Честит празник на всички!

Ива Балабанова, 5-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Моята Великденска ваканция

Ваканцията ми започна с моето семейство отвън на двора. Аз играех на трамплина, а кака учеше. Мама и тати си говореха. Беше много топло и духаше много малко. След като стана малко студено, и аз започнах да уча по английски. Стояхме, стояхме и като стана много тъмно и студено, се прибрахме. След като вечеряхме, с как и тати отидохме да гледаме филм.

Така ми минаха повечето дни. Времето ставаше по- хувабо всеки ден и с тати си играехме на тенис и федербал.

И така дойде втората седмица на ваканицята ми. В понеделник се събудих с голяма усмивка, защото много се радвах, че в четвъртък ще боядисваме яйца и че в неделя е Великден.

Ядох от козунака на мама, който беше много хубав и също ядох на мама дърпаната баница- любимата ми! Не беше много топло. Затова не можех да уча или да ям отвън на двора, но с тати още си игаехме.

Мина време и стана време за вечеря. Аз ядох ориз със зеленчуци и после гледахме филм.

Минаха 48 часа и дойде четвъртък. Мама сложи 50 яйца да се варят и се спукаха само 3! Първото яйце го боядисахме червено, както повелява традицията, и мама нарисува кръстче на челото ми.

Най-накрая стана събота. Не мога да чакам до утре!

Полина Илиева, 5-ти клас, БУ„Звънче“- Сърбитън

Моят рожден ден по време на великденската ваканция

През великденските празници беше моят рожден ден.

Правих много различни занимания, боядисвахме яйца, научих се да карам скейтборд. Правих други малки занятия, като повече време си пишех английските домашни.

И това е всчико, защото не може да излизаме навън.

Йоанна Панайотова, 6-ти клас, БУ„Звънче”- Сърбитън

Comments are closed.