Открити уроци по случай мартенските празници

На четвърти март тази година в училище  ,,Звънче” в Сатън бяха проведени откритите уроци на учениците от всички класове, обучаващи се в училището. С тържествени слова, въпроси, игри и песни бе оцветен деня, в който учителите в  училището събраха родители и ученици с идеята да отбележат националния празник на България и останалите мартенски празници, обединени от общата  мисия за запазване на българския дух зад граница.

Класните стаи, окичени с българския трибагреник и приказни учебни ръководства, прегърнаха в обятията си възторжените очи на децата и техните родители. Звънецът изби точно в десет , когато бе поставено началото на мартенската среща. Учениците показаха пред своите родители знания по език и история, българщина, бит и култура.

Окичени  с пъстри мартенички, те отбелязаха присъствието на една от най- древните български традиции, запазила се и до днес и отличаваща българите на Острова. Пламенни слова, спомнящи делото на нашите герои за свободата бяха разгърнати по време на откритите уроци, придружени с видео материали и стихове, за да помнят децата ни нашата история и я носят в сърцата си. Учениците от долните класове демонстрираха завидни знания по правопис и познания на езика, а  по- големите по история. През годините училище,, Звънче” се е стремяло да възпитава родолюбиви млади българи,  с поглед към бъдещето, но с трайни познания на нашата история и език.

Един учебен час продължава само тридесет минути, но онова, което посява между секундите, поднесено с много обич и светоусещане, оставя завинаги.

Желаем весели мартенски дни. Нека са изобилни  с гордост, топлина и надежда.

Яница Маринова, която е учител в българско училище в Лондон, каза, че празникът 3 март сега й е по-мил, когато го посреща зад граница:

Българските празници тук се празнуват в много тесен кръг в българските общности. Откакто съм тук винаги съм се опитвала да пробуждам националния дух и съзнание сред моите ученици. Опитвам се на тях да предам моето знание, обич към нашата страна, за да бъде жив българският дух и на английска територия.

Днес е работен ден във Великобритания и затова празникът ще бъде отбелязан утре в нейното училище, посочи още Маринова:

Организирам специален открит урок с учениците ми от 1 клас пред родителите, с който ще отбележим мартенските празници. Ще си говорим за българските традиции, обичаи, ще споменем и 3 март, както и децата ще покажат знанията си от началото на годината. Надявам се да се получи един красив и чист празник.

Преди седмица две от нейните по-големи ученички бяха отличени в международен конкурс за Васил Левски. Яница Маринова е и автор на книгата игра "Температура на думите“.

Още за това как българите в Испания и Великобритания отбелязват 3 март - можете да чуете от звуковия файл.

Comments are closed.