Открит урок по родолюбие

Месец март в БУ „Звънче“ е винаги пъстър, емоционален, патриотичен и изпълнен с преживявания. По традиция в първата събота от месеца, всички класове отбелязват по различен начин мартенските празници- Баба Марта, Националния празник на България и Международния ден на жената.

Това е времето, в което ролите се разменят, а родителите стават свидетели на неимоверния труд, който полагат ученици и преподаватели, за да запазят българските традиции и дух живи.

Учениците от 5-12 клас отпразнуваха 3 март с открит урок. Часът започна с кратко клипче за България на фона на песента "Притури се планината". На всички им бяха раздадени знаменца, на които да напишат любимото си място в България и да разкажат с какво точно го свързват. Наред с градове и села, на трибагрениците присъстваха имената на исторически и природни забележителности като Троянския манастир и пещерата Дяволското гърло. Стана много мило, а някои дори пророниха сълзи от умиление. Всички си спомниха за България и я описаха с една дума- красива! Носим я в сърцето си, в душата си, в спомените си! Като цяло обаче децата свързват България с бабите и дядовците си, т.е. с родното огнище.

Урокът по родолюбие в 3 клас беше въведен с легендата за мартеницата и хан Аспарух. Ученици, родители и учители запечатаха образите и възхвалиха имената на Велики българи- Борци за свобода, като подредиха пъзели на портретите им. Засвидетелстваха обич и признателност към българската майка- юнашка в стих и със саморъчно изработени от хартия зюмбюли.

В открития урок по родолюбие, посветен на 3 март и борците ни за свобода, четвъртокласниците сътвориха информативно табло (лапбук), в което отбелязаха едни от най-паметните събития по пътя на България към Освобождението. А по случай 8 март децата изработиха картички за своите майки, вдъхновени от стихотворението "Благодаря ти, мамо" на Асен Босев.

Такова беше началото на най-пъстрия месец в годината за БУ „Звънче“- ученици в ролята на преподаватели, трепнещи от вълнение за добро представяне; родители- горди от постиженията на своите рожби и учители, които знаят най-правилния път към сърцата и душите на своите възпитаници.

 

 

Comments are closed.