24 МАЙ- ДЕНЯТ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА И 10-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА БУ “ЗВЪНЧЕ”

Нашето училище  ,, Звънче” отбеляза второто значимо събитие по повод 10-годишния си юбилей.

От създаването си до днес то е средище на  българска духовност, традиции и култура и с гордост разпространява и слави делото на Първоучителите Кирил и Методий. В тяхна чест празникът обедини ученици, родители и гости, които се потопиха в атмосферата на ,,Върви, народе възродени” далеч от пределите на България.

Колоритен бе тържествения ден с пъстрата си програма.

Присъстващите имаха възможност да се насладят на кратка поетично- музикална  част, в  която участваха танцьорите от танцов ансамбъл „Звънче“- Сатън и Сърбитън, както и малките балерини от балетната школа на Мария Маринашка- Mimi Dance Mix.

Като достойни символи на БУ ,,Звънче” за първи път прозвуча  химна в изпълнение на наши ученици и бе представено знамето. Изготвянето на проектите е от наши ученици. Автор на текста на химна е Карина Кавданска, а на музиката Симона Тодорова. Символите на знамето са по идея на Габриела Ангелова и Кристина Христозова.

След концертната част влязохме  в час по родолюбие с Искрен Красимиров, основател на „НЕзабравимата България“. Уникалният филмов урок представи откъси от най-новата филмова продукция на "Незабравимата България" – „Шест подвига за свободата“ – части от филмите ни за Левски, Ботев, Райна Княгиня, Паисий, Софроний, Иван Вазов, Захарий Стоянов и Освобождението на България. Във виртуалния урок „ГЕРОИТЕ НА ЖИВО!“ деца, родители и гости се пренесоха  в периода на Българското Възраждане. Много силно и въздействащо беше присъствието на „живия Ботев“ с автентична униформа в ролята на Искрен.

Отдадени и посветени в бъдещето на децата ни, ние вярваме в силата на българския дух, пренасяйки го и зад граница.

В продължение на празника в класните стаи  се проведоха  работилници като всеки клас имаше възможност да твори, танцува или да участва във виртуална реалност.

Имаше работилница по иконопис с гост от България д-р Адриана Любенова, в която  учениците се докоснаха до православната иконграфия, изписвайки икони на българските  Свети будители – Кирил и Методий, Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Ефтимий Търновски, Климент Охридски.

Имаше и уроци по балет и модерни танци с Мimi Dance Mix, както и уроци по български народни танци с Вероника Валентинова.

В работилница за приложно и изобразително изкуство с Маргарита Мавродиева и АРТ ателие с Даниела Бориняшева децата приложиха творчески идеи и създадодоха свои произведения.

Присъствахме и във виртуална реалност с уникалния Борис Михайлов, който ни представи бъдещето с това, как  чрез специални очила и мобилно приложение може да  се връщаме миналото в антични градове и гробници, да се разглеждат най-известните площади и кули в света, та дори да се стъпва на други планети.

http://bg.futureeducation.eu/

Председателите на родителските колективи за Сатън- Милка Вълканова и за Сърбитън- Екатерина Димитрова също дадоха своя принос за колоритността на празника. Милка организира пролетен базар, в който се включиха български бизнеси за ръчно изработени сувенири, подаръци и много други изненади. Екатерина ръководеше книжния базар, от където всеки дошъл имаше възможност да си закупи книги на български език.

Завършвайки един юбилей, ние сме със заявка за многобройни такива! Защото като посланици на българското слово, история и традиции, е наша чест и удовлетворение да ги съхраним, разпространим и предадем на идните поколения!

Comments are closed.