8 ПРИЧИНИ ДА СЕ СДОБИЕТЕ СЪС СТАТУТ ЗА УСЕДНАЛОСТ (Т.НАР. SETTLE STATUS) ПРЕДИ БРЕКЗИТ

На 24 Юни 2019 г. в посолството на България в Лондон се състоя среща на посланик Марин Райков с директори и учители от почти всички българските неделни училища в Лондон и околността, сдружения на български граждани, общественици. Представители от БУ“Звънче“ бяха: директорът г-жа Филка Ананиева, главен учител на БУ „Звънче“-Сатън и учител по БЕЛ г-жа Мария Балабанова и учителят по история и география в БУ „Звънче“- Сатън г-жа Анна Илиева.

Освен за нововъведенията в учебния процес, за ролята на училищата като притегателен център на българската общност на острова, на срещата бяха обсъдени идеи за подкрепа и помощ от страна на посланика и неговия екип на български граждани в процедурата по придобиване на Статут за уседналост (т.нар Settle status). Г-н Райков е дал предложение да изпрати на място хора от неговия екип в българските училища, които да обяснят за условията и помогнат при кандидатстването за статут на българските граждани.  При голям брой заинтересовани родители, ние от БУ „Звънче“ ще заявим желание пред посолството да изпратят свои представители, с които да се осъществи среща.

Ако живеете във Великобритания 5 или повече от 5 години, ако дори ви остават няколко месеца да направите 5 години на Острова и все още нямате статут за постоянно пребиваване, сега е най-благоприятното време да кандидатствате.

В момента начинът, по който се дава уседнал статут (Settled status), е доста улеснен. Не се плаща такса, става бързо и може да се кандидатства от няколко устройства- компютър, телефон или таблет с Android или iOS операционна система. Не е необходимо да се попълват форми от 85 страници и да се изпращат множество документи в подкрепа на апликацията.

Използвайте този момент и се сдобийте с документ, който ви дава права във Великобритания почти като на британците. Разликата е, че няма да може да гласувате на някои избори, освен ако не преминете процедурата по натурализация.

Предстои Великобритания да има нов министър-председател и обстоятелствата около неговото встъпване в длъжност могат да се променят драстично. Той може да реши да направи промени в начина, по който се дават статути. Системата, която е в момента, е измислена от Тереза Мей, но тя си отива след няколко седмици. Нейният заместник може да реши да въведе такса при кандидатстването, може да усложни процедурата- има толкова неизвестни.

Защо този статут е толкова важен за хората, които вече имат или им предстои да навършат 5 години престой в Обединеното кралство?

  1. С него ще имате пълни права да останете законно след Брекзит във Великобритани;
  2. Той ще ви бъде изискван от работодатели и хазяи след Брекзит, при търсене на работа или квартира;
  3. Ако ви се наложи да се възползвате от социални помощи, този статут вече е задължителен на много места. Дори да сте здрави или не страдате от сериозно заболяване, никога не се знае какво може да ви се случи и да пострадате при инцидент или болест и да се наложи да разчитате на помощи;
  4. Ако ви се роди дете във Великобритания и вие имате постоянен статут, веднага може да изкарате британски паспорт на новороденото, спестявайки £1021.00;
  5. Една година след получаването на този постоянен статут вие може да кандидатствате за британско жителство, ако отговаряте на условията;
  6. С този статут ще можете по лесно да съдействате на родини да дойдат и живеят във Великобритания, независимо от каква националност са;
  7. С този статут ще може да осигурите на вашите родители-пенсионери, които живеят при вас на острова, да получават седмични възнаграждения (ако отговарят на условия за възраст и не притежават големи спестявания и скъпи имоти);
  8. С този статут вашите деца под 21 година ще могат да получат постоянен статут дори да се живели тук и един ден само (а не 5 години, както другите хора).

Повече подробности ще намерите на правителствения сайт. Прилагме и линк, където ще намерите отговор на вашите върпоси:

https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/if-you-have-permanent-residence-or-indefinite-leave-to-remain

Поздрави

Екипът на БУ "Звънче"

Comments are closed.