Благотворителен бал в Българското посолство в Лондон

 Благотворителен бал в Българското посолство в Лондон с участието на ученици и преподаватели от Българското училище към посолството – 5.12.2013 г. 

Коледа пак потропва на дверите ни. Кога се изниза толкоз бързо лятото, че и есента?

Първите снегове звъннаха над стрехите на Европа и отново мислите ни полетяха към празниците с Бъдника и с Бъдещето.

Коледа иде, с нея и желанието да сме по-човеци.

На 5 декември вечерта в салоните на Българското посолство в Лондон започна традиционният благотворителен бал. Откриха го с кратка програма част от учениците ни. Благомира и Радослав от гимназията, облечени в прекрасни български носии, поднесоха приветствие на български и на английски към всички присъстващи, а после изпяха невероятно „Назад, назад, моме Калино”.

Благомира и Радослав от гимназията, облечени в прекрасни български носии, поднесоха приветствие на български и на английски към всички присъстващи, а после изпяха невероятно „Назад, назад, моме Калино”.

Гостите мълчаха и слушаха с удивление, защото певците ни бяха като истински професионалисти. След тях Деси от 7 клас и братчето й – Мартин от 5 клас изиграха малка ръченици. И накрая – Криси от 10 клас представи своята модерна композиция- балет, за да видят гостите, че при нас оживяват и традициите, но се гради и ново. Призовахме всички да отворят душите ( и портфейлите си), за да подкрепят благородната ни кауза в полза на „Карин дом”. Пошегувах се, че по Коледа аритметиката е друга: Ако закупят една картичка – ще им струва две лири, ако закупят две – ще платят пет! Но истината е, че хората даваха и по много повече, защото в края на вечерта събрахме значителна сума.

Това няма да е цялото ни дарение. Имаме изпратени картички и календари от „Карин дом” с рисунки на техните възпитаници, които ще продадем в училище сред децата и родителите и се надяваме да съберем доста повече. А малките ни азбукарчета на 4, 5 и 6 години ще имат концерт пред родителите си, който също ще е благотворителен в полза на децата от дома във Варна.

Разгледайте снимките от бала в Посолството. Ще видите и другите талантливи участници в концерта на 5 декември. Невероятният Лондонски български хор с ръководител г-жа Десислава Стефанова (наш преподавател по народно пеене в училището ни). Там беше и едногодишната й дъщеричка, която от сега расте сред ангелогласни български песнопения. После свириха, пяха и танцуваха кръшните изпълнители на ансамбъл „Танец”, които възстановиха коледните обичаи на България и раздрусаха настроението ни с бурни тропаници.

След концерта специален поздрав и благодарност към всички присъстващи поднесоха г-н Джон Бризби – председател на британската организация „Приятелите на България”, баронеса Роулинг, традиционен патрон на бала, принц Кирил Сакскобургготски – почетен председател на Сити клуб-а и посланик Константин Димитров.

След тази официална част – започна веселието с почерпка и с невероятното изпълнение на дошлата специално за празника ни от България – певицата Деси Добрева.

Има още дни до Коледа, акциите за добро и добрини продължават. Но нека си пожелаем да носим доброто целогодишно. Всички се нуждаем от това.

 

От името на прекрасния ни колектив -

Снежина Мечева

директор на Българското училище към Посолството на България в Лондон

Comments are closed.