ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪРБИТЪН

Куман Жеков–майстор грънчар

идва на гости на българско съботно училище "ЗВЪНЧЕ" - Сърбитън

тази събота 30 септември 2017  от 11:30 до 12:30 ч.

В неговата работилница

нашите големи ученици ще имат възможността да се докоснат до магията на българското грънчарство и да изработят собствени модели под вещото и любящо ръководството на майстора грънчар, г-н Жеков.

 

А родителите ще имат възможност да си закупят негови уникални грънчарски изделия в кантина на училището, на много добри цени.

Част от сумата, от продадените произведения, ще бъде дарена за нашата благотворителна кауза

"НИЕ ПРАВИМ ДОБРО"

 

Куман Жеков е роден на 23.11.1960 г. в гр. Харманли. През 1980 г. завършва техникум по художествена керамика в град Попово и две години по-късно започва работа като организатор на производствен цех за битова керамика в гр. Хасково. През 1984 Куман Жеков заминава за гр. Трън, където  се обучава при майстор Петър Гигов на БУСЕНСКА керамика, към момента г-н Жеков е последният останал майстор от тази школа.

1986 е приет в задругата на худовествените занаяти. Отваря своя собствена работилница, която е действаща и в момента.

От 1990  Започва да работи АНТИЧНА керамика. През последната година се развива в областа на СГРАФИТО керамика. В момента работи в гр. Враца, към Етнографския музей, към който притежава ателие-ДЮКЯН, където с радост споделя своите знания и умения с малки и големи, стари и  нови любители на този занаят.

Многократно награждаван за майсторската си работа, той е един от майсторите който е канен на почти всички събори в България за да покаже магията на това изкуство, по лесен ,достъпен и много забавен начин. От 28 септември до 4 октомври Майстор Куман е на посещение в Лондон и всечки, които желаят, могат да се докоснат до тази магия...

 

 

Comments are closed.