„Звънче“ изпраща първите си абитуриенти

Българско училище „Звънче“ е основано през 2008 година. От дома на директорката, г-жа Филка Ананиева, до класните стаи, в които се помещава днес „Звънче“, училището е приемало и изпращало десетки ученици. Но 2021 г. е специална за нас! В края на тази учебна година ние имаме честта и удоволствието официално да изпратим нашите първи абитуриенти.

Анна Пенкова, Даниела Илиева и Питър Пейковски са първите ученици, които завършват успешно образованието си в „Звънче“. Ани започва да посещава учебни занятия още от самото основаване на училището,  Дани - от 5 клас, след като се мести с родителите си във Великобритания от България, а Питър от 2014 година. През годините момичетата и Питър показваха завидни знания за България, участваха в различни проекти и конкурси, бяха на всяко училищно тържество в ролята на водещи и музикални озвучители. И двете активно са допринасяли за вписването на списание „Училищен звънец“. Художественият талант на Дани е намирал реализация на страниците му, а Ани се грижеше за графичното му оформление.

Днес Дани завършва Английски Език и Литература, История, Социология в английски колеж, а от септември й предстои да изучава История в UCL (University College London). Ани в момента работи в дигитална маркетингова компания с български и английски, където и ще получи бакалавърска образователна степен. Питър вече е горд студент в ПУ "Паисий Хилендарски", гр. Пловдив, специалност Английска филология. Поради натоварността на Питър интервю от него не можахме да вземем.

Ето какво споделят момичетата в интервю за списанието:

Въпрос: Какво ви е дало училището?
Ани: Българското училище ми даде много! Даде ми семейство, приятели, любовта към България, магичната българска фолклорна музика, великата ни история. Всичко това, което съм в момента, го дължа на „Звънче“.
Дани: Българско училище “Звънче” не само ми даде възможността да завърша българското си образование, но и да запазя българските си корени. Тъй като аз присъствам в училище “Звънче” от 5 клас, аз успях да създам много приятелства с мои съученици и учители.

В: С какво ще го съхраните в сърцата си? С какво ще го запомните?
А: Ще го запомня с приятелите, които чаках всяка събота, с уникалните учителките,
прекрасните тържества и радостта, която изпитвах там всеки път, прекрачвайки прага на моето училище „Звънче“.
Д: Съботните сутрини, които прекарвах с част от семейството в училище “Звънче” ме дариха с незабравими спомени. Това винаги ще нося в сърцето си: много усмивки и щастливи мигове.

В: Каква е била мотивацията ви да завършите българското училище?
А: Желанието да се прибера в България и да мога да работя и да уча там.
Д: Най-много ме мотивираше мисълта, че ще мога максимално да науча за историята, културата и литературата на моята родна страна.

В: Къде и как ще приложите наученото в училище „Звънче“?
А: Всичко научено е част от моята идентичност. Знанията си ще приложа в България като най-много ме радва фактът, че ще мога да говоря ежедневно и постоянно на моя роден език.

Д: Това, което научих в училище “Звънче” винаги ще бъде част от мен. Учителите ми ме научиха на скъпоценните културни обичаи на нашата държава. Научиха ме на прекрасната история на нашата родина. Научиха ме да се гордея с това, че съм Българка.

В: Какво е вашето пожелание (послание) към следващите випуски?
А: Пожелавам да научат за България и какво е това да си българин. Без да знаеш собствените си корени не можеш да успееш в живота. Пожелавам им много прекрасни емоции и радостни дни в нашето „Звънче“.

Д:Аз бих пожелала на всички ученици уникални незабравими спомени като моите. Бих посъветвала всички да се трудят усърдно и да не забравят от къде са и къде са им корените, за да могат да подържат българския дух в сърцата си!

 

Целият екип на Българско училище „Звънче“ пожелава на двете прекрасни момичета и на Питър много успехи в личен и професионален план и с лекота да осъществяват целите си. Винаги сте добре дошли в нашето училище. На добър час!

Comments are closed.