Една необикновена Коледа в края на една непредвидима година

Празна зала, тиха сцена, затворени врати - един нетрадиционен последен учебен ден, преди Коледните и Новогодишни празници, в нашето училище „Звънче“!
Стихчета, песни и медени гласчета огласяваха класните стаи, в които неуморно като елфи се трудеха над коледната украса нашите ученици. Eдин различен последен учебен ден, който слага край на една необикновена година.
Нямаше ги развълнуваните родители, баби и дядовци, скъпите ни гости, които с нетърпение очакват изявата на учениците; нямаше го коледния базар, който по традиция да предложи прекрасни ръчно изработени подаръци и сувенири; нямаше ги фотографите, които да запечатат незабравимите спомени с Дядо Коледа.
Това обаче не попречи на учениците да покажат своя талант пред сплотените си класове; не ги спря да развихрят въображението си и да изработят една от най-красивите коледни украси досега.
Всеки учител се беше погрижил последния учебен ден, преди Коледната ваканция, да бъде специален и незабравим. Най-малките ученици пееха с най-силен глас коледни песни и с радост размахваха ръчно изработените коледни картички. „Тиха нощ, свята нощ“, „С червените ботушки“ и „Тихо се сипе първият сняг“ бяха една малка част от репертоара на малките Звънчета. Българските обичаи за Бъдни вечер и Коледа оживяха пред очите на децата, които влязоха в ролята на коледари и сурвакари.
Коледни стихчета като златна нишка се нижеха от устите на нашите ученици. А коледните работилнички работеха с пълна пара - коледни звезди и венци, украса за елха, коледни шишарки и буркани за свещи ще красят домовете на децата и ще внесат уют и топлина.
2020 г. ни изправи пред голямо предизвикателство, от което ние излизаме по-силни, по-сплотени от всякога. Научи ни да бъдем по-добри; показа ни, че можем да бъдем заедно дори в онлай пространството, а ние доказахме, че за нас няма невъзможни неща.
Ние винаги ще намираме начин да отбелязваме българските празници; ще предаваме любовта към България на децата си; ще палим тяхното въображение и ще ги пренасяме в света на Доброто, на Любовта и на Светлината.

Comments are closed.