Куман Жеков- майстор грънчар

В Българско училище ,,Звънче"- Сърбитън учениците от 3-ти до 9- ти клас имаха уникалната възможност да се докоснат до магичното творчество на единствения останал майстор грънчар, обучаван на Бусерска керамика, Куман Жеков.

С няколко въвеждащи думи той представи на децата своето изкуство, връщайки ги в историята ни от времето на траките, и показа Антични съдове като модели на творчеството му.

Особен интерес предизвика разказания мит за Медуза-Горгона. След това с нетърпение, под вещото ръководство на майстора, учениците изработиха от глина Тракийска антична лампичка, Горгона герданче и тракийска апликация, СГРАФИТО формички като таралежче, овен, бухалче, както и пластики по лични идеи.

Грънчарят бе впечатлен от активния интерес, всяко от децата да изработи повече модели и сподели, че ако разпали поне един малчуган да му предаде изкуството си би бил истински удовлетворен от своята работа.

А малките творци отнесоха със себе си не само сътвореното, но и частица познания за народните ни традиции и грънчарско изкуство.

 

Comments are closed.