Магическата сила на белия и червен конец свързва учениците от българските училища по света!

 • Martenici4
 • Martenici3
 • Martenici2
 • Martenici1
 • IMG_1940
 • мартеници7
 • IMG_1891
 • IMG_1892
 • пижо-и-пенда-1
 • Мартеници5
 • легендата

"Баба Марта бързала,

мартенички вързала,

на момиче и кокиче,
на момче и на дръвче!
Аз пък ще вържа на теб,
с пожелание за късмет!"

Така, макар и във виртуалния свят, закичваме ви от сърце с ръчно изработени мартенички от сръчните ни "звънчета" в училище "Звънче". По инициатива на българско училище "Звънче", Лондон и с подкрепата на родителите и настойниците на нашите талантливи ученици, изработихме с много любов и приятелски чувства мартеници, които изпратихме до българските училища в Гент, Белгия и Единбург, Шотландия. Силно вярваме, че магическата сила на белия и червен конец ще свържат учениците от българските училища по целия свят! Надяваме се да ви харесат и да продължим заедно да поддържаме българския дух и традиции зад граници! Децата с нетърпение очакват и "живата" връзка на 03.3.2018, за да изпеем заедно химна на България и отпразнуваме националния си празник.

Използваме възможността да ви запознаем и с нашата благотворителна кампания "Ние правим добро". Както всяка година, така и тази, всички пари събрани от мартенските работилници в Сърбитън и Сатън ще бъдат дарени за текущата ни кауза: Ние Правим Добро | Българско Училище Звънче . Нека да помогнем, скъпи хора, кой с каквото може – от сърце!

Благодарности и на нашата колежка Даниела Бориняшева, която изработи вълшебни картички, дарени за каузата и изпратени до българските училища в Белгия и Шотландия!

 

А какво знаем за този стар български обичай и уникална традиция? Предлагаме ви една кратка и интересна справка, но се надяваме да не задоволим любопитството ви, а да потърсите още инфорация за това културно богатство!

Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения - топлотата на приятелството и взаимната обич. Именно това изпращаме на всички сънародници по целия свят - здраве, мир, любов и топлина!

Една от най-известните легенди за началото на тази тъй стара българска традиция идва от времето на хан Аспарух. Едно от преданията е, че той получил дар от сестра си под формата на китка, привързана с бял конец към крака на лястовица. Червената багра била от кръвта на птицата, чийто крак бил наранен от конеца. Птичката пристигнала при хан Аспарух точно на 1-ви март, от където води началото си и традицията на този ден - всички българи да си даряват червено-бели мартеници за здраве, щастие и сполука.

Друга легенда разказва, че владетелят на прабългарите, хан Кубрат, повикал петте си сина и им завещал да не се разделят и да бъдат винаги заедно. Да бъдат силни и да не могат врагове да ги нападат и поробят. Тази легенда е дълга и много интересна, надяваме се да я намерите и разкажете и на своите приятели от цял свят.

Мартениците и до днес пазят къщата от злини, а хората от болежки и уроки. Те предвещават дълъг живот, здраве и сила.

Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В по-късни времена, в някои области в страната, на конците вързвали златна или сребърна паричка или синьо манисто. Белият цвят символизира дълъг живот, червеният - здраве и сила. 

А днес нашите мартеници са пъстри, цветни, предимно червени и бели, изработени с много старание, уникално съчетани с мъниста, детско въображение, български дух и искрени пожелания за здраве, сила, дълголетие и сполука на всички българи по целия свят, защото България - това сме ние - българите, където и да сме!

Скоро очаквайте продължение и повече информация относно мартенския базар и благотворителната кампания! До тогава предоставяме линк, на който може да прочетете "Всичко за Баба Марта и мартениците": http://az-deteto.bg/

 

Поздрави, 

Екипът на "Звънче"

Comments are closed.