Мартенски празници в онлайн пространството

Месец март бележи началото на пролетните празници. Пъстър, емоционален, непредвидим като Баба Марта, този месец носи в същността си новия живот. В нашето училище „Звънче“ мартенските празници винаги са носили особен заряд, който преплита фолклорните традиции с националната гордост на свободните българи като заедно с това отдава почит и на жената: майка, съпруга, приятелка, сестра...

За първи път в историята си Българско училище „Звънче“ беше затворено, стаите празни, а празненствата по случай мартенските празници се пренесоха в онлайн пространството. От своите домове децата рисуваха, пишеха текстове, правеха мартенички, изготвяха презентации, изработваха картички, рецитираха стихотворения, пееха песни...защото са българчета. И като такива те носят традициите в сърцата си.

Нашите ученици знаят легендите за произхода на мартеницата и с умиление рецитираха стиховете на Йордан Стубел „Баба Марта бързала...“. С желание изпращаха снимки на мартеничките, които са правили у дома с родителите си. Виртуално ни закичваха за здраве и благоденствие.

Още от малки Звънчетата са закърмени с любов към родината и винаги, когато има повод, не пропускат да отдадат почит към националните герои. От презентациите им по случай 3 март лъхаше чувство за принадлежност към един стар народ, който винаги е успявал да съхрани своето самосъзнание. „На прощаване“ не е просто стихотворение на Ботев, а думите му, произнесени от устата на нашите ученици, отекваха със смисъл и преклонение. А многобройните рисунки на паметник „Шипка“ са доказателство, че децата познават българската история и свързаните с нея исторически паметници.

А за майките си учениците пееха песни, правеха картички, рецитираха стихотворения, с които да направят празника им още по-незабравим, красив, емоционален и пъстър. С всяко изпълнение те поздравяваха всички дами и им пожелаваха да бъдат силни и смели, да мечтаят и да сбъдват мечтите си.

Тук може да разгледате една малка част от творбите на децата:

Повече от изявите на нашите ученици може да видите на YouTube канала на училището https://www.youtube.com/channel/UCsTEJSRkszmI_ib4wz_YKsg/playlists
Още от тяхното творчество ще намерерите на фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/bgschoolzvanche/

Comments are closed.