Четвърти член от екипа на училище “Звънче”, удостоен с почетно отличие “Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката

Почетно отличие „Неофит Рилски“ е най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България. Учредено през 1996 г., по традиция се връчва в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май.

Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за дългогодишната им цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса им в развитието на образователното дело в България и чужбина.

За екипа на училище „Звънче“ е изключителна гордост, че четвърти член е носител на престижното отличие. След директора на училището, г-жа Филка Ананиева (през 2014 г.), г-жа Мария Балабанова (през 2018 г.), г-жа Анна Илиева (през 2019 г.), Мария Ташева е тазгодишният отличен преподавател.

Мария Ташева, главен учител в българско училище „Звънче“- Сърбитън, преподавател по Български език и литература и Човек и общество в начален курс, класен ръководите на 3 клас, вече четири години учи на четмо и писмо малки българчета в чужбина. Тя е пример, че български будители все още се раждат, а не са изчезнали с нашите възрожденски дейци. В нейните часове децата не само се запознават с България, децата творят България. Тя успява с нейната чаровна усмивка и спокойствие да ги предизвика да създават дневници с биографии на бележити български личности, фотоалбуми със снимки от техните посещения в родината, стиховорения и съчинения, посветени на Отечеството. Всяка година са нейни инициативите, посветени на българското и България, обхващащи цялото училище за Деня на будителите и за Деня на българската азбука и култура. Защото за Мария да бъде учител е чест и удоволствие, а не задължение. Тя е извор на знанието и на стремежа да бъдем по-добри във всяко едно отношение. И от този извор пият нашите деца, които растат вярвайки в себе си и с любов към българското четмо и писмо.

„За мен това отличие е висока чест и висока отговорност!“- споделя Мария пред своите колеги и продължава- „Когато преди 30 години прекрачих прага на първото училище като учител, аз отворих сърцето си за децата, за взаимодействието с тях, с родители, с колеги. През всичките тези години движеща сила, която ме води е едно ключе със сплав от отдаденост, сърце и вдъхновение.

Присъединявайки се към нашето училище ,,Звънче”, далеч от родина, се озовах сред съмишленици с духовни устои, където заедно създаваме българщина!

Свързвам високото отличие с обединителя и духовния  ни  водач Филка, с всички колеги, които с жар и всеотдайност следват делото на Неофит Рилски, съхраняват и разпространяват духовността и богатството на фолклора и културата ни!

Посвещавам го нашето училище, на всички наши ученици, които следват българщината и на техните родители, които са ценители и последователи на мисията да пазим корените си и духовността!

Ние всички заедно създаваме този успех!

Нека се множи!“

Мария Ташева е олицетворение на българските ценности и култура. Тя е нашият всеотдаен борец за предаване и запазване българските традиции сред нашите деца, растящи в чужда държава. И като истински съвременен възрожденец през 2019 г. тя основава литературен клуб „БългарЧЕТА” към нашето училище „Звънче”, към който със същата пламенност се присъединява и Ренета Маринова, класен ръководите на 4 клас в „Звънче“- Сърбитън. В този клуб тя посява като доброволец семената на любовта към четенето и към българската книга в най-малките ученици.

Има преподаватели, които са учили, за да станат такива...Мария е родена за учител. Преподавателският й дух оставя своя отпечатък за поколенията български ученици в родината и зад граница. За нас, учителите от БУ”Звънче”, тя е и пример, който следваме и колега, от когото постоянно се учим.

 

 

 

Comments are closed.