Българка с Номинация за ГРАМИ

Новият компактдиск на композиторката Добринка Табакова беше представен миналата седмица в Лондон. Дискът се казва “Струнни пътеки”. За него 33-годишната композиторка беше номинирана за наградите “Грами”.

Музикантът Кристина Блаумане казва за музиката на Табакова, че притежава фантастичната способноста да прекрачва границите между старото и новото. Максим Рисанов допълва, че в същото време Добринка внася нещо изключително ново в музиката.

“Премисляш как това може да стане, как да извлечеш най-добрия тембър от друг инструмент.”, казва Табакова.

По инициатива на българския културен институт в Лондон и с подкрепата на дипломатическата ни мисия успехът на Добринка Табакова събра на едно място български и английски интелектуалци, дипломати и любители на класическата музика.

Добринка вече работи и по два интересни проекта. Единият е творба за концерта в България по случай 100 години от рождението на Петър Увалиев и за честванията, посветени на Шекспир през 2016 година.

 

Добринка Табакова е от Пловдив. Израснала е в семейство на лекари, но в атмосфера на звуци и красота. Първоначално започва да свири в Пловдив, а през 90-те заминава със семейството си за Лондон, където продължава музикалното си образование.

В албума "Струнни пътеки" свирят нейни бивши колеги от студентските години и Литовският камерен оркестър, а съдържанието включва Concerto for Cello and Strings (Концерт за чело и струнни инструменти), вдъхновената от Рамо Suite in Old Style (Сюита в старинен стил за виола и камерен оркестър) и три камерни творби: струнното трио Insight, струнният септет Such Different Paths и триото за цигулка, акордеон и контрабас Frozen River Flows.

 

Comments are closed.