Откриха паметника на цар Самуил в София

Споровете за това как изглежда монумента продължават
В София монтираха паметника на цар Самуил. Все още не е ясно обаче, дали той ще остане в първоначалния си вид.

Пред камерата на TV7 и NEWS7 авторът на монумента Александър Хайтов заяви, че остава спора за очите на цар Самуил. Претенции има зам.-кметът по култура на Столична община Тодор Чобанов.

Въпреки жарещото слънце и отнемането на повече от час монтирането на паметника на цар Самуил в центъра на София премина при изключително засилен интерес от страна на столичани и на чужди туристи.

Паметникът е създаден по повод 1000 години от кончината на цар Самуил.
Целта е увековечаване на неговата епоха, наричана от историците „българската епопея” за независимост. Монументът тежи близо два тона и половина и отнема на Александър Хайтов почти цяла година за изграждането му. И в момента на монтажа на паметника, авторът му все още имаше притеснения.

На общината не й харесва ефектът, който е търсен с очите на цар Самуил. Нощно време при насочено осветление очите му леко ще светят, нещо което не е правено до сега по света.

И ако местната управа вижда недостатъци в скулптората, то хората, които проследиха монтажа на монумента нямат забележки. Официалното откриване на паметника е на 9 юни, в присъствието на патриарха, премиера, президента, председателят на парламента и кмета на София.
Информация TV7
Повече подробности по темата в OFFNews.BG

Comments are closed.