Творчески работилнички по случай 24 Май, Денят на славянската писменост и българската просвета и култура

24 май винаги е бил много специален ден в нашето училище „Звънче“. С него се бележи краят на всички тържества, които честваме през учебната година. За съжаление и тази година залата ще остане затворена за нашите скъпи гости, родители и приятели, а сцената няма да приюти талантливите Звънчета.

Вместо това, денят беше отбелязан в интимната обстановка на класните стаи, а паметта на солунските братя почетена чрез различни творчески изяви.

Учениците от 1 б клас за първи път се докоснаха до Глаголицата като написаха имената си на първата азбука, създадена от Кирил и Методий. Децата практикуваха краснопис като написаха българската азбука (малка и голяма буква) в тетрадките с тесни и широки редове. С интерес слушаха песента „Върви, народе възродени“ и написаха четливо първия куплет от химна.

Прекрасни глинени чинийки изработиха малчуганите от 2 а клас. Истинско вълнение децата изпитаха, докато изписваха имената си на Глаголицата. Глаголическите букви бяха и в основата на украсените от тях глинени предмети.

3 клас отбелязаха 24 май - Денят на св.св. Кирил и Методий и българската азбука с направа на красиви букви и портрети на Светите братя, рамкирани, за да украсят с тях домовете си.

Учениците от 5 и 6 клас работиха по групов проект. Всички се включиха в направата на колаж с разноцветни букви от нашата азбука. А децата от 7 – 11 клас изработиха табло с 3D букви, зад които надничат нашите будители и вдъхновители.

С почит към Светите братя, духовността и книжовността ни, Александър Диянов, 3 клас, Сърбитън старателно беше оцветил и украсил портрет на Кирил и Методий. Ученикът поздрави всички с рецитал на стихотворението „Върви, народе възродени“.

А дечицата от предучилищна група сърцато пееха химнът на 24 Май, по стихове на Стоян Михайловски и музика Панайот Пипков.

Макар и не толкова мащабен, и тази учебна година 24 май беше отбелязан с много почит и уважение към делото на светите братя Кирил и Методий.

Целият екип на Българско училище „Звънче“ честити на всички ученици и родители Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

 

 

Comments are closed.