Работилница за Мартенички и “Великите Българи”

Бели и червени, румени, засмени…

В края на месец февруари учениците от училище ,,Звънче”, в Сатън и Сърбитън омотаха бели и червени конци и събраха в нишка обичта.  Поръсиха плетките и връзките с много красота и мъниста. Заедно с прекрасните си помощници , в лицето на своите родители,  те сътвориха чудни мартенички за здраве и късмет.

Много усмивки и добро настроение внесе творческата работилница за мартенички. Докато творяха своите неповторими мартенички, нашите ученици  с любопитни и жадни за знание очички питаха за българската традиция: защо и как  се окичваме с мартенички на първи март.

Невероятни гривнички, герданчета, Пижовци и Пенди  се родиха в класните стаи на учениците. Всяко дете старателно работи върху своята мартеничка и в процеса на творчеството осмисли силата на преплитането на белия и червения конец в едно.

Изработените мартенички бяха събрани в края на работния час за работилничките, а след това внимателно  разгледани и оценени от компетентно жури. Най- добрите получиха своите награди.

Всички изработени мартенички бяха изложени на базар. Събраните средства са в подкрепа каузата на училището ,,Ние правим добро”.

На всички деца и техните семейства желаем весели мартенски дни. Нека Баба Марта внесе много топлина в дните ви, да ви окичи с изобилие и здраве.

 текст: Яница Маринова

 

Comments are closed.