Ч.З.В. – Често Задавани Въпроси

Q?

НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, ЧЕ ДЕЦАТА ОБЪРКВАТ ДВАТА ЕЗИКА !

A.

Те предпочитат да кажат нещо отколкото да мълчат. Ако знаят думата сладолед само на български, и мляко на английски, когато искат едно от двете неща те ще използват думата която знаят. Децата не се объркват, просто използват запаса от думи, който имат.

Q?

КОГАТО ДЕЦАТА ИМАТ ПРОБЛЕМ С ГОВОРА И ХОДЯТ ЗА ТОВА НА ТЕРАПИЯ ?

A.

Ако детето има такива проблеми и родителите спрат да говорят на техния език има голяма възможност детето да се почувства още по-изолирано и нещастно и това да забави още повече развитието му. Децата с говорни проблеми трябва да са заобиколени с възрастни които са спокойни и могат добре да се изразяват на български език, така те ще изиграят много позитивна роля в развитието на това дете. Най-новите изследвания показват, че билингвизмът помага на тези деца.

Q?

ДОБРЕ ЛИ Е ДА ГОВОРИМ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ЕЗИК?

A.

Да, защото:

  • Билингвизма помага на детското възприятие за света, малчуганите мислят на два езика.
  • Те общуват с две различни култури и това им помага да усвояват света около тях  по по-богато и да получават по-широк кръгозор.
  • Децата са свързани със семейството си, те се чувстват сигурни там, където е тяхната идентичност и са по-спокойни и уверени.
  • Помага им да напредват в училище по-бързо.
  • Помага им да заучават други езици по-лесно, което е неимоверно богатство

Q?

ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ ВСИЧКИ ДЕЦА, НА КОИТО СЕ ГОВОРИ НА ДВА ЕЗИКА ПРОГОВАРЯТ ПО-КЪСНО?

A.

Няма доказателство за това твърдение, различните деца проговарят в различно време, независимо дали им се говори на един или на два езика.

Q?

ТРЯБВА ЛИ РОДИТЕЛИТЕ ДА ГОВОРЯТ С ДЕЦАТА СИ НА МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК?

A.

Да!

Ако децата знаят добре майчиния език на родителите си, те бързо ще усвоят английския език. Когато разберат значението на думите и започнат да правят асоциации, те много бързо ще се ориентират в обстановката и ще заучат без проблем думата на другия език.

Когато научат граматиката и имат набор от думи на първия език те бързо ще намерят разликите и приликите с втория език.

Q?

ДАЛИ НЕ Е ПО ДОБРЕ РОДИТЕЛИТЕ ДА ГОВОРЯТ НА АНГЛИЙСКИ В КЪЩИ?

A.

Не!

Много е важно родителите да използват езика, който знаят най-добре и се чувстват сигурни  като разговарят на него. Така те помагат на детето да развива знанията си, да говори за идеите си и да научава за света. Дете което научава и използва езика на родителите си добре е по-вероятно да започне да използва един добър английски. Ако родителите използват английския език, детето ще загуби възможност да се изразява на майчиния език и не би прогресирало толкова добре и с английския.

.

Q?

РОДИТЕЛИТЕ ЧЕСТО СЕ ОПЛАКВАТ ЧЕ ТЕХНИТЕ ДЕЦА ОТКАЗВАТ ДА ГОВОРЯТ НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК И ВМЕСТО ТОВА ПРЕДПОЧИТАТ ДА СЕ ИЗРАЗЯВАТ НА АНГЛИЙСКИ. КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ТОГАВА?

A.

Децата често подразбират интуитивно, че английския език е с най-голяма сила в това общество и техния език е нищожен и негоден за нищо. Детските центрове и семейните психолози могат да помогнат да се разбере колко е важно да се знае този майчин език.

Родителите ТРЯБВА да говорят на своя роден език дори когато детето отговаря на английски. Децата разбират за какво иде реч и така ще продължат да усвояват езика на родителите си.

Важно е да гледате заедно филми и програми на български, важно е да им разказвате истории и да им четете приказки, важно е да ги събирате с българи и да им предавате най-хубавото от тази необятна култура.

Q?

НЯКОИ РОДИТЕЛИ КАЗВАТ ЧЕ НЕ УЧАТ ДЕТЕТО СИ НА РОДНИЯ СИ ЕЗИК, ЗА ДА МОЖЕ ТО ПО-БЪРЗО ДА УСВОИ АНГЛИЙСКИЯ ?

A.

Родителите трябва да помнят само едно, колкото по-малки са децата, толкова по-лесно учат езици. Другият голям проблем при такова игнориране на майчиния език е, че децата се чувстват изоставени и самотни сред хора, които не разбират - за какво им говорят. Такива деца развиват сериозни психически проблеми, като сбъркана самоличност и други по-сериозни неща. Родители бъдете внимателни с децата си!!!!

Q?

НЯКОИ РОДИТЕЛИ НЕ ГОВОРЯТ НА ДЕЦАТА СИ НА БЪЛГАРСКИ КОГАТО СА НАВЪН ИЛИ СРЕД АНГЛИЧАНИ?

A.

Децата трябва да се гордеят с българския език. За тях това е много важно. Важно е обществото да насърчава използването на другия език, децата се развиват много добре когато знаят и се чувстват горди от това че могат да говорят още един език. Когато децата посещават българско училище това ще има помага да се развиват по-добре. Те ще знаят своята културна идентичност, ще се гордеят с това че от БЪЛГАРИЯ са тръгнали. Ще знаят корените си и ще се справят по-лесно с всяка поставена задача.